top of page

Tıbbi Aromatik Bitki Üretimi: Türkiye’nin Yeşil Hazinesi

Dünya genelinde tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomik değeri 150 milyar doları bulurken, Türkiye bu alanda büyük bir potansiyele sahip. 12 bin farklı bitki türüne ev sahipliği yapan ülkemiz, biyoçeşitlilik açısından adeta bir hazine. Ancak bu zenginlikten elde ettiğimiz döviz geliri yalnızca 400 milyon dolar civarında.

Türkiye, 11 bini aşkın bitki çeşitliliği ile bu alanda büyük bir avantaja sahipken, doğadan toplanan ve ticarete konu olan bitki sayısı yaklaşık 350'yi buluyor. Bu bitkilerden 100 kadarı ihraç edilmekte. Ülkemizde 20 çeşit tıbbi ve aromatik bitkinin 1,3 milyon dekar alanda tarımı yapılmakta ve özellikle siyah çay, kırmızıbiber, haşhaş, kimyon, nane, kekik, yağlık gül ve anason gibi bitkiler üretim miktarı bakımından ön sıralarda yer almakta. Ege, Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu Bölgeleri’nde yoğunlaşan bu bitkilerin ihracatında ise kekik, defne, kimyon, anason, rezene tohumu, ardıç kabuğu, mahlep, çemen, biberiye, meyan kökü, nane, sumak, adaçayı ve ıhlamur çiçeği öne çıkıyor. Türkiye’nin bu yeşil hazinesinden daha fazla faydalanmak, hem iç hem de dış piyasalarda daha etkin olmak için adımlar atılmalı! Bazı kurumlarımız bu işe yoğunlaşsa da hala yeterli düzeyde değil...


Türkiye’de Bir İlk Pursaklar’da Endemik Vadi

Pursaklar Belediyesi, ilçede yeşil alanların sayısını artırmak ve Endemik bitki çalışması ile endemik fauna merkezi olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması bağlamında, Endemik Vadi’yi hizmete açtı. Endemik bitkilerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurduğu vadi’de, Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Güvercini ve Ankara Tavşanının bulunuyor.


Pursaklar Belediyesi, ilçede yeşil alanların sayısını artırmak ve Endemik bitki çalışması ile endemik fauna merkezi olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması bağlamında, Endemik Vadi’yi hizmete açtı. Endemik bitkilerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurduğu vadi’de, Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Güvercini ve Ankara Tavşanı’nın bulunuyor. Keşfedilmeyi bekleyen bir güzellik haline dönüşen Endemik Vadi, Pursaklar Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile birlikte Ankara’nın endemik bitkileri, endemik hayvanları ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması yaşatılması üretilmesi ve bunlarla ilgili bilimsel çalışmaların yapılması hedefleniyor. Pursaklar Belediyesi, ilçe halkına nefes alanı sağlayacak olan ve birbirinden göz alıcı güzelliğiyle kendisine bakanları hayran bırakacak olan Endemik Vadi içerisinde bulunan kaybolmaya yüz tutmuş “Endemik bitkiler, Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Güvercini ve Ankara Tavşanı” gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. İlçe’de estetik açıdan güzel bir görünüme sahip olması yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş endemik bitkiler, nesilleri tükenme tehlikesinde olan Ankara Keçisi, Ankara Güvercini, Ankara Kedisi ve Ankara Tavşanını gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan Pursaklar Belediyesinin bu yeni vizyon projesi Endemik Vadiyi görmenizi öneriyoruz.



0 yorum
bottom of page